2019. február 24., vasárnap

ANTIK EZÜST KANÁL 3 DB - BALASSI / BALASSA / CSALÁD BÁRÓI CÍMERÉVEL - 1839. !!! - Jelenlegi ára: 40 001 Ft

HÁROM DARAB ANTIK EZÜST KANÁL A KÉPEKEN LÁTHATÓ, SZÉP ÁLLAPOTBAN - NEMESI CÍMERREL DÍSZÍTVE A 19. SZÁZAD ELSŐ FELÉBŐL.
- AZ EGYIK LEGISMERTEBB ŐSI MAGYAR CSALÁD A BALASSA / BALASSI / CSALÁD CÍMERE LÁTHATÓ A HÁROM KÜLÖNBÖZŐ MÉRETŰ EZÜSTKANÁL NYELÉNEK VÉGÉN. TERMÉSZETESEN A CÍMEREK IS KÜLÖNBÖZŐ MÉRETŰEK A KANÁL NAGYSÁGÁHOZ ILLŐEN.
- JELZETT: ANTIK BÉCSI 13 LATOS EZÜST FÉMJEL 1839. + "A*ST" MESTERJEGY + A NYÉL MÁSIK OLDALÁN A HÉT EZÜST "GOMBOS" KORONÁVAL DÍSZÍTETT BÁRÓI CÍMER.
- HOSSZA: 21, 7 CM + 17 CM + 15, 2 CM.
- SÚLYA: 135 GRAMM / 3 DB EGYÜTT /.
Az első címerre vonatkozó hivatalos bejegyzés a királyi könyvekben 1664 december 19-ről való, amikor a szintén költőként is ismert Balassa Bálint - András fia -grófi rangot és címeradományt kapott. ( 18 )
Mivel a fent említett adományozás előtt egyetlen címerábrázolás sem maradt ránk felbecsülhetetlen értékű számunkra az a címerrajz, amelyet Balassa Bálint, - János fia- Hans von Braun emlékkönyvébe rajzolt. A reneszánsz hangulatot idéző rajzon zöld babérkoszorúval körülvett kék alapon egy reneszánsz díszítésű címerpajzsot látunk. A pajzs piros mezőjében kicsit félrecsúszott szemközt forduló fekete bölényfejet rajzolt hatágú csillaggal a szarva közt.
A zöld babérkoszorú alatt Balassa Bálint jelmondata olvasható. „ Vita quae fato debetur, patriae saluti solvatur ! „ azaz „ Életünket, amellyel sorsunknak tartozunk fordítsuk a haza üdvére ! „ (19)
A már említett gróf Balassa Bálintnak, aki királyi kamarás, Hont vármegye főispánja, a korponai vár kapitánya volt 1664-ben címert is kapott, amelynek hivatalos leírása a következő: vörös mezőben köralakban hajtott farkát szájában tartó arany vörös, arany sárkánnyal körülvett szemközt forduló fekete bölényfej. A sisakdísz: szemközt forduló koronás fekete sas, ballábával hegyével fölfelé nyilat, jobbjában kivont kardot tart, a takaró mindkét oldalról arany fekete. ( 20 )
S hogy mennyire tartották be heraldikailag a hivatalosan leírt címereket, s azt hogyan változtatták meg saját ízlésük szerint arra is a Balassa családból hozhatunk jó példát.
1673-ból a gyöngyösi Szent Ferenc rendiek őrzik gróf Balassa Bálint címerét. Ezen kék mezőben zöld alapon álló vörös ökör vagy bölényfőt látunk. A sisakdísz koronás fekete sas, jobb lábában pallost, baljában kormánypálcát tart. A takaró kék – sárga, vörös fehér. ( 21 )
Bálint után a Balassák több tagja is elnyerte a grófi címet, s 1721-ben Balassa László bárói rangot kapott. Rangjuk mellé akárhányszor nyertek új oklevelet a címerről az csak apróbb részleteiben változott, s a család 19. századi kihaltáig a következő címert használták.
A pajzs vörös mezejében egy bölényfej, alatta félhold szarvai közt pedig csillag ezeket körülveszi egy farkát szájában tartó sárkány. A sisak koronáján balra fordított fekete egyfejű sas kiterjesztett szárnyakkal, jobbról körmei közt pallost, balról királyi pálcát tart. A foszladék mindkét oldalról aranyfekete. – A grófsági címernél a vért fölötti korona, melyen a sisak áll kilenc ezüst gombos. Balassa Ferenc grófi diplomájában a bölény fölötti ezüst csillagban Mária Terézia királyné nevének két kezdőbetűje látható. ( 22 )


Jelenlegi ára: 40 001 Ft
Az aukció vége: 2019-03-10 21:00 .